Zeebodem

Terroir fossielen

De wijngaard met een oppervlakte van 2,5 ha is gelegen aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martens- en Sint Pietersvoeren. Met een zonovergoten zuidhelling, aan de noordzijde omzoomd door een dichte bosrand, spreken we hier van een ideale situering van deze wijngaard.

Niet alleen de ligging, maar ook de bodem van silex en kalkzandsteen is optimaal geschikt voor wijnbouw. Deze kalkrijke silexbodem werd 70 miljoen jaar geleden gevormd in de toenmalige oceaan die Europa bedekte.

Miljarden tonnen schelpdieren en vissen vormden in die  voorbije miljoenen jaren een immens dikke kalklaag die,  door de speling van de natuur, in het Crindael omhoog werd gestuwd tot aan het bodemoppervlak. We vinden derhalve veelvuldig fossielen van zee-egels, koraal en pijlstaartinktvissen in de wijngaard ( zie foto hiernaast). De belemniet, oftewel pijlstaartinktvis, is derhalve het logo van ons bedrijf en treft u o.a. aan op ons etiket.

De druivenstokken staan met hun “voeten” in deze stenige kalkbodem. Vandaar de zuivere minerale smaak die kenmerkend is voor de wijnen van het Pietershof. In mooie zomers worden de talrijke dikke silexstenen ( voormalige waterplanten)  opgewarmd door de zon en geven ,na zonsondergang , hun warmte af aan de druiven die zich daarna nog urenlang koesteren aan deze ‘aardwarmte’.

Alhoewel ons klimaat zeer wisselvallig en onvoorspelbaar is biedt het microklimaat in de wijngaard, gemiddeld genomen over het hele seizoen, genoeg warmte om de druiven te doen rijpen.